Gürsel Erol'dan TBMM'de Maden Tepkisi

Elazığ'ın Maden ilçesinde yaşanan çevresel ve ekonomik çöküş, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşındı.

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, özelleştirilen bakır işletmesinin ilçeye verdiği zararı sert sözlerle eleştirdi.

'BİR İLÇE YOK OLUYOR, KİMSE GÖRMÜYOR MU?'
CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, geçtiğimiz günlerde TBMM'de yaptığı konuşmada, Maden ilçesinin yıllardır süregelen bir ekonomik ve çevresel yıkımla karşı karşıya olduğunu vurguladı. Özelleştirilen bakır işletmesinin hem doğaya hem de bölge halkına zarar verdiğini belirten Erol, 'Burası Osmanlı'dan bu yana ayakta duran bir ilçe. Ancak özelleştirme sonrası sistemli şekilde çökertildi' dedi.

'BİR DÖNEMİN CAN DAMARIYDI'
Erol, konuşmasında geçmişte Maden'de 4 bin ila 6 bin arasında işçinin istihdam edildiğini ve ilçenin bu sayede ekonomik, sosyal ve kültürel olarak canlı bir merkez olduğunu ancak 1990'lı yıllarda özelleştirilen bakır işletmesinin, zamanla sadece 200-250 kişiyle çalışır hle geldiğini, kar uğruna doğaya ve insana zarar veren bir yapıya dönüştüğünü belirtti. Erol; 'Elzığ'da geçtiğimiz günlerde yaşanan, bir maden ocağının, bir bakır işletmesinin bölgeye verdiği zararlar ve yarattığı ekonomik kayıplarla ilgili bir değerlendirme yapmak istiyorum. Ak Parti Elzığ milletvekili arkadaşlarımız da buradalar, onların da benim gibi düşündüğünü ve bu mağduriyeti onların da tespit ettiğini, onlar da Maden'e gittiğinde Maden halkının, ilçe halkının aynı sorunları onlara da ilettiğini biliyorum. Elzığ Maden yani aslında 1800'lü yıllarda belediye olmuş, Türkiye ekonomisine çok büyük katkıları olan, devlet işlettiği zaman 4 bin, 5 bin, 6 bin kişinin çalıştığı, ilçenin ekonomisine, sosyal yaşantısına, kültürel hayatına katkı veren bir işletmeyken ne yazık ki 1990'lı yıllarda özelleştiriliyor.'dedi.


'DOĞAYA VAHŞİCE MÜDAHALE EDİLDİ'

Milletvekili Erol, holdingin adını vermeden yaptığı açıklamada, madencilik faaliyetlerinin doğa tahribatı oluşturduğunu ve vahşi madencilik anlayışının bölgeyi yaşanmaz hale getirdiğini ifade ederek 'Bu şirket sadece madenleri değil, bir ilçeyi de yok etti.'dedi.

Holding satın aldıktan sonra, holdingin ismini özellikle vermiyorum. Maden, ilçe olma vasfını ve özelliğini kaybetmeye başlıyor. Ejder Bey, kendisi kısmen de Madenlidir, babası da orada fırıncılık yapardı, o dönemleri çok iyi bilir. Orada 4 binler, 5 binler çalışırken bir anda düştü 200-250 kişilik sayıya ve bu maden işletmesi kr oranını yükseltmek adına hem bir doğa katliamı yarattı, vahşi bir madencilik anlayışı sergiledi hem de -geçtiğimiz günlerde- aslında ilçeye daha büyük bir kötülük yaptı. Bu anlamda, Sayın Bakan Yardımcım, yarın Sayın Bakanla da konuşacağız Sayın Başkanım yani bu konuyu Sayın Bakana da ileteceğiz ama sizden ricam, Çevre Komisyonu olarak da yerinde bir inceleme yaparak aslında bu söylediğimin, o ilçenin hem fiziki koşullarının hem de oradaki coğrafi koşullarının nasıl etkilendiğini, nasıl değiştiğini, nasıl risklere açık olduğunu yerinde görmenizde de yarar var.' şeklinde konuştu.

'İŞÇİYE MAAŞ YOK, ESNAFA ÖDEME YOK'

Maden işletmesinin ekonomik yükümlülüklerini yerine getirmediğini belirten Erol, şirketin son dönemde faaliyeti tamamen durdurduğunu, işçilere maaşların ödenmediğini ve ilçe esnafına olan borçların da kapatılmadığını açıkladı. 'İlçede inanılmaz bir ekonomik kriz yaşanıyor' diyen Erol, durumun sosyal bir felakete dönüştüğünü vurgulayarak; 'Biz madenciliğe karşı değiliz, özel sektöre de karşı değiliz, servet düşmanlığımız da yok ama yapılan her işin önce insan sağlığına, toplum duyarlılığına, çevre duyarlılığına uygun olması lazım. Düşünün ki Elzığ bakır işletmesi yüzyıllardır, ta Osmanlı Dönemi'nden bugüne kadar işletilen bir işletme ve bir ilçeyi var eden bir işletme ama özelleştirildikten sonra, ne yazık ki özelleştirildiği günden günümüze kadar sürekli sorunların yaşandığı bir hle geldi.'dedi.

'DEVLET DENETLEMEDİ, HOLDİNG VURGUNU VURDU'

Erol, ilgili bakanlıkların ve kamu kurumlarının yeterli denetimi yapmadığını, holdingin devletin ve halkın sırtından zenginleştiğini ve Maden işletmesinin belediyeye aktarması gereken payı yaklaşık 15 yıldır ödemediğini belirten Erol, 'Bu tam anlamıyla bir soygun düzenidir.' dedi.

'İLÇEYE ENKAZ BIRAKTILAR, KAÇTILAR'

Maden sahasının şu an kendi hline terk edildiğini söyleyen Erol, şirketin faaliyetlerini sonlandırıp bölgeyi kaderine terk ettiğini dile getirerek; 'Kazancını aldı, geride borç, enkaz ve mağduriyet bıraktı. Şimdi halk aç, işsiz ve umutsuz' ifadelerini kullandı.

'ÇEVRE KOMİSYONU DERHL İNCELEMEYE GİTMELİ'

TBMM Çevre Komisyonu'na da seslenen Erol, yaşanan çevresel yıkımın yerinde görülmesi gerektiğini söyledi. Bölgedeki fiziki ve coğrafi değişimin bizzat incelenmesi gerektiğini vurgulayan Erol, 'O bölge artık riskli. Doğa bozuldu, toprak yapısı değişti, heyelan tehlikesi kapıda' diyerek uyarıda bulundu.

'MADENCİLİĞE KARŞI DEĞİLİZ AMA…'

Milletvekili Erol, konuşmasının sonunda madenciliğe ya da özel sektöre karşı olmadıklarını vurguladı. Ancak her faaliyetin toplum sağlığına, çevreye ve kamu çıkarına uygun yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi. Gürsel Erol, 'Servet düşmanlığı yapmıyoruz. Ama kimsenin, kamunun malını talan edip halkı mağdur etmesine de izin veremeyiz' dedi.

'MADEN HALKI DEVLETİNDEN ÇÖZÜM BEKLİYOR'

'Maden ilçesi şu anda yalnız bırakılmış durumda. Maaşını alamayan işçiler, iflasın eşiğindeki esnaf ve doğası tahrip olmuş bir coğrafyada yaşamaya çalışan insanlar, devletin acil müdahalesini bekliyor.'diyen Erol, TBMM'ye ve ilgili bakanlıklara çağrıda bulunarak bu mağduriyetin giderilmesini istedi.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme