Aşılama Başarısının Temeli: Bilinçli Uygulama

Fırat Üniversitesi'nde 'Aşı ve Aşı Transferi' Eğitimi Düzenlendi.

Fırat Üniversitesi Hastanesi çalışanlarına yönelik, Aile Hekimliği Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Mehtap GÖMLEKSİZ tarafından aşı ve aşı transferi hakkında eğitim sunumu gerçekleştirildi. Fırat Üniversitesi Hastanesi’nde sağlık çalışanlarına yönelik önemli bir eğitim programı gerçekleştirildi. Aile Hekimliği Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Mehtap Gömleksiz tarafından sunulan “Aşı ve Aşı Transferi” konulu eğitimde, aşıların doğru uygulanmasının, saklanmasının ve taşınmasının halk sağlığı açısından kritik rol oynadığı vurgulandı.

Dr. Gömleksiz, aşıların; hastalık yapıcı etkisi azaltılmış ya da yok edilmiş mikroorganizmalardan hazırlanan süspansiyonlar olduğunu, bağışıklık sistemini uyararak koruma sağladığını belirtti. Aşının kas içi, cilt altı ya da ağız yoluyla uygulanabildiğini ifade etti.

SOĞUK ZİNCİR HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Aile Hekimliği Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Mehtap GÖMLEKSİZ, aşı uygulamasının doğru ve kurallara uygun şekilde yapılmasının başarılı bir bağışıklama programının temelini oluşturduğunu, aşı uygulamasının etkin ve güvenli olması gerektiğini, aşı uygulamasında görevli sağlık çalışanlarının bu konuda eğitim almalarının önemli olduğunu, uygun olmayan şekilde yapılan aşı uygulamalarının lokal yan etkilerin yanı sıra aşının koruyucu etkisinde azalmaya yol açabileceğini de sözlerine ekledi.

Dr. Öğretim Üyesi Mehtap GÖMLEKSİZ, aşıların depolanması ve saklanmasının da aşı uygulamalarında en önemli konulardan biri olduğunu, depolama ve saklamada yapılacak hataların ekonomik kayıp ve iş gücü kaybına yol açtığını ve aşılama işlemlerinin tekrarını gerektirebildiğini, özellikle aşıların saklanması ve taşınmasında soğuk zincir kurallarına uyulmasının bağışıklamanın başarısında kritik rol oynadığını vurguladı.

IŞIĞA VE ISIYA DUYARLI AŞILARA DİKKAT

Fırat Üniversitesi Hastanesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Mehtap GÖMLKESİZ, etkin bir aşılama yapılabilmesi için aşıların üretildikleri yerden tüketildikleri yere kadar uygun koşullarda taşınması gerektiğini, uygun koşullar sağlanmadığında aşıların etkisini kaybedebileceğini belirtti. Dr. Öğretim Üyesi Mehtap Gömleksiz, özellikle bazı aşıların ışığa maruz kaldıklarında etkinliklerini yitirdiğini, bu tür aşıların depolama ve ulaştırma sırasında koyu renkli şişelerde ya da ikinci bir ambalaj içinde saklanmasının önem taşıdığını dile getirdi.
Dr. Öğretim Üyesi Mehtap GÖMLKESİZ, hem ısıya hem de ışığa duyarlı aşılar arasında BCG, kızamık, kızamıkçık ve kabakulak aşılarının bulunduğunu da sözlerine ekledi.
Fırat Üniversitesi Hastanesi 6. Kat Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen "Aşı ve Aşı Transferi" konulu eğitime çok sayıda sağlık çalışanı katıldı.

Mavi Haber Merkezi

Bakmadan Geçme