Elazığ'dan Dünyaya Geri Dönüşüm Dersi!
TÜBİTAK destekli geri dönüşüm pist projesiyle, hem doğa korunuyor hem kaynak israfı önlenecek. Yarış pistlerinden çıkan atık kum, şantiyede yıkanıp elenerek yeniden kullanıma kazandırılacak…
Sıfır Atık Projesi kapsamında Elazığ’da hayata geçirilen geri dönüşüm pisti projesiyle yıllık 20 bin ton kum geri kazanılacak. Proje, Türkiye’de bir ilk olmasının yanında, dünyada eşi benzeri olmayan bir örnek olma özelliğini taşıyor.
SÜRDÜRÜLEBİLİR GELECEK İÇİN ATILAN BÜYÜK ADIM
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde başlatılan Sıfır Atık Projesi, Elazığ’da örnek bir çalışmayla taçlandı. Elazığ Hipodromu'nda yürütülen geri dönüşüm pisti projesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda ve Fırat Üniversitesi iş birliğiyle hayata geçirildi. Her yıl yarış pistlerinde kullanılan 20 bin ton kumun geri dönüştürülerek yeniden kullanılacak.
DÜNYADA BİR İLK: GERİ DÖNÜŞÜMLE KUM PİST
503 dönüm arazi üzerine kurulu göl manzaralı Elazığ Hipodromu, bu çevreci projesiyle sadece Türkiye’ye değil, dünyaya örnek olmayı hedefliyor. Proje kapsamında kurulan özel bir şantiyede pistlerden elde edilen atık kumlar yıkama ve eleme işlemlerinden geçirilerek tekrar kullanılabilir hale getiriliyor. Bu işlemle her yıl yaklaşık 10-20 bin ton kum geri kazanılacak.
BİLİMSEL DAYANAKLARLA GELİŞTİRİLDİ
Proje, TÜBİTAK desteğiyle bilimsel olarak da destekleniyor. Laboratuvar analizlerinde kumun yüzde 60’ının pistlerde kullanılmaya uygun olduğunu belirtildi. Kumun hem fiziksel hem de kimyasal dayanıklılığı, projenin sürdürülebilirliğini garantiliyor.
ÇOCUKLAR İÇİN GERİ DÖNÜŞÜM PARKI DA KURULDU
Hipodrom sadece pistlerle sınırlı kalmadı. Geri dönüşümle elde edilen atık malzemelerle çocuklar için özel bir oyun alanı da oluşturuldu. Eski variller, bariyerler ve kullanılmayan malzemelerle yapılan geri dönüşüm parkı, çevre bilincini çocuk yaşta kazandırmayı amaçlıyor.
ELAZIĞ İÇİN GURUR KAYNAĞI
Elazığ Hipodrom Müdürü Muhammed Demirçelik, bu projenin Elazığ'da hayata geçmiş olmasının büyük bir gurur vesilesi olduğunu ifade etti. Müdür Demirçelik; “Bu projenin literatürde bir benzeri yok. Dünyada ilk defa Elazığ’da geri dönüşümle çalışan bir pist projesi hayata geçecek. Sürdürülebilirlik ve çevreye duyarlılık noktasında ciddi bir adım attık.” dedi.
ÇEVRE MÜDÜRÜ ÖNALAN: “ÇEVRE EMANETTİR”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Fatih Önalan da projenin çevresel etkisine dikkat çekerek, “Elazığ genelde depremle anılsa da bizim bir de çevre boyutumuz var. Bu emaneti çocuklarımıza temiz ve sağlıklı bir şekilde devretmek için çalışıyoruz. Bu tesisler bunun en güzel örneğidir.” dedi.
Bakmadan Geçme





