HAK-İŞ'ten Güçlü 1 Mayıs Mesajı
HAK-İŞ Konfederasyonu, 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü kapsamında bir yazı yayımladı.
Türkiye'nin dört bir yanında gece gündüz demeden çalışan emekçilerin sesine ses olan HAK-İŞ Konfederasyonu“Bugün alın terimizin, emeğimizin, birlik ve dayanışmamızın günüdür” diyerek 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Gününü kutladı.
Ülkenin huzur ve güvenliği için canını siper eden şehit ve gaziler rahmetle anılırken; iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu hayatını kaybeden emekçiler de unutulmadı. Yaralanan ve meslek hastalığı yaşayan işçilere ise acil şifa dileklerini belirttiler.
1 MAYIS HAFTASINDA TÜRKİYE GENELİNDE ETKİNLİKLER DÜZENLENDİ
HAK-İŞ, 1 Mayıs haftasında Kocaeli, Van, Aydın, Konya ve Gaziantep’te çeşitli temalarda basın toplantıları gerçekleştirdi. Örgütlenme, kayıt dışı istihdam, vergi politikaları, emeklilik sorunları ve iş mevzuatı gibi pek çok konu gündeme taşındı. 81 il teşkilatıyla birlikte güçlü bir birlik ve dayanışma ruhu ortaya koyduklarını ifade ettiler.
İŞTEN ÇIKARILAN VE GREVDE OLAN EMEKÇİLERE DESTEK
Van ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyelerinde haksız şekilde işten çıkarılan ve 360 gündür eylemde olan emekçilere; Altındağ Belediyesi, Lezita ve Yolbulan’da grev yapan, aylardır alın teri ve emeği için mücadele eden emekçilerin yanında olduğunu bir kez daha söyledi. Sendikal hakların çiğnenmesine karşı HAK-İŞ’in mücadelesini sürdüreceğini vurguladı. Emekçilerin ücretlerinin enflasyona karşı korunması, asgari ücretin toplu sözleşme düzenini güçlendirecek şekilde belirlenmesi, düşük gelirli vatandaşlara asgari gelir desteği gibi talepler sıralandı. Ücretlerden alınan vergi yükünün azaltılması, aile yükümlülüklerinin vergilendirmeye yansıtılması ve kriz dönemlerinde vergi oranının %10 ile sınırlandırılması istendi.
SENDİKAL HAKLARIN GÜVENCE ALTINA ALINMASI İÇİN MÜCADELE
Sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması, toplu sözleşme sürecinin şeffaflaştırılması ve işe iade davalarında kesin güvencelerin getirilmesi gerektiği vurgulandı. Arabuluculuk sisteminin mevcut haliyle eşitsizlikleri artırdığı belirtilerek yeni bir çözüm mekanizması talep edildi. Tüm çalışanların kıdem tazminatına erişimini sağlayacak bir modelin gerekliliğine dikkat çekildi. Kayıt dışı istihdam, çocuk işçiliği ve güvencesiz çalışmaya karşı etkin önlemler çağrısı yapıldı. Kadınlar, gençler ve engellilerin istihdama katılımı için yeni politikaların oluşturulması talep edildi.
DİJİTAL DÖNÜŞÜM VE YEŞİL İSTİHDAM VURGUSU
Geleceğin mesleklerine adil geçişin eğitimle sağlanması gerektiği vurgulandı. İklim krizine karşı adil geçiş politikalarının hayata geçirilmesi ve yeşil işler yaratılması çağrısı yapıldı. Göçmen ve mültecilerin sosyal güvenlik sistemine entegrasyonunun sağlanması gerektiği belirtildi. Ev işçilerinin, bakım ve tarım işçileri gibi sosyal güvenceden yoksun grupların haklarının güvence altına alınması, uzaktan ve esnek çalışanların sosyal ve sendikal haklarının korunması için yeni düzenlemelerin yapılması gerektiği ifade edildi.
EMEKLİLER İÇİN ADİL VE GÜVENCELİ BİR SİSTEM TALEBİ
Emekli aylıklarının adil şekilde belirlenmesi, en az asgari ücret düzeyine çekilmesi ve sosyal destek mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiği bildirildi. Emeklilik mevzuatının enflasyona karşı koruyucu hale getirilmesi istendi. 696 sayılı KHK ile kazanılan kadro hakkının tarihi bir başarı olduğu vurgulanan bildiride, kadroya geçen işçilerin tayin ve becayiş hakkının tanınması, 52 günlük ilave tediyeden faydalandırılması talep edildi. Kadro dışı kalan işçilerin durumu ve mevsimlik işçilerin sorunlarının çözülmesi için acil adımlar istendi.
2025 AİLE YILINDA AİLE BÜTÜNLÜĞÜ KORUNMALI
2025’in “Aile Yılı” ilan edilmesiyle kamu işçilerinin aile bütünlüğünü koruyacak yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi çağrısında bulunuldu.HAK-İŞ, dünyanın dört bir yanında zulme uğrayan mazlumların yanında olduğunu duyurdu. Filistin, Doğu Türkistan ve Arakan gibi bölgelerde yaşanan insan hakları ihlalleri kınandı. İsrail’in saldırıları “insanlığın ortak vicdanına saldırı” olarak nitelendirildi. İşyerlerinde şiddet, mobbing ve tacizin engellenmesi için “İşyerlerinde Şiddete Sıfır Tolerans Belgesi”nin önemi vurgulandı. ILO’nun C190 sayılı sözleşmesinin onaylanması ve sosyal diyalog mekanizmalarının etkinleştirilmesi talep edildi.
HAK-İŞ’İN MESAJI: SENDİKALI OL, HAK-İŞ’Lİ Ol
sonunda HAK-İŞ, tüm emekçileri “Örgütlü ol, Sendikalı ol, HAK-İŞ’li ol” çağrısıyla birliğe ve dayanışmaya davet etti. “Emeğin onuru örgütlü mücadelede, işçinin güvencesi HAK-İŞ’in yolundadır” ifadeleriyle sonlandırılan bildiride, emek ve adalet mücadelesi kararlılıkla sürdürüleceği vurgulandı.