Cahit Zirgüleli

BAŞKAN KİM OLUR?

Cahit Zirgüleli

Siyaset meydanı İsrail’in zulmü altında inleyen Gazze’nin gölgesinde kalıyor ama bir yandan da saatler ilerliyor, günler geçiyor; yerel seçim yaklaşıyor. 

Şehirde en çok merak edilen AK Parti’nin kimi aday göstereceği. Çünkü çok büyük bir sürpriz olmazsa AK Parti’nin adayı seçimi kazanacak gibi görünüyor. 

Bu seçimde AK Parti’nin aday adayları içinde dört isim öne çıkıyor. Bu isimlerden üçünü sosyal medyadan, birini ise yönettiği şehirde yaşamam hasebiyle icraatlarından tanıyorum.  

Önce tanıdıktan yani mevcut başkan Şahin Şerifoğulları’ndan başlayayım. Dört yıllık başkanlık performansı her ne kadar TV kanalları, gazeteler ve açık hava reklamları farklı söylese de tartışılır.

Şahin Bey’in başkan olmazdan evvel bir belediyecilik tecrübesi, şehir nasıl yönetilir noktasında bir birikimi var mıydı, sanmıyorum.  Bizim şehrin kaderi zaten!.. Nerede acemi bir yönetici var, ilk tercih Elazığ olur. Şahin başkanda da durum böyle oldu. Belediye nedir, belediyecilik nasıl yapılır bu dört yıllık süre zarfında sanırım ancak bunları öğrendi.  Doğru, çok sıkıntılı bir süreçte başkanlık koltuğuna oturdu, fakat süreci doğru yönetip şehrin önünü açtığını söylemek mümkün mü, bilemiyorum. 

Diğer aday adaylarını sosyal medyadan, yaptırdıkları reklamlardan takip ediyorum. Ali Tekataş hariç diğer iki adayın da belediyecilikle ilgisini göremedim. 

Ramazan Gürgöze, 15 Temmuz Fetö ihanetinde AK Parti il başkanı idi. O dönemdeki duruşu, takdir topladı. Ancak bu duruşun belediye yönetmeye bir katkısı olur mu, onu seçilirse göreceğiz. 

Bir diğer aday Haydar Evliyaoğlu. Onun da belediyecilikle, yöneticilikle ilgili tecrübesi yok. Mevcut milletvekili Rıdvan Nazırlı’nın açık desteğine sahip. Benim izlenimim aday adaylığının geleceğe bir yatırım olduğu yönünde. Şehre ve şehrin geleceğine dönük söylemlerini pek göremiyorum paylaşımlarında. 

Son isim şehrin başarılı bürokratlarından Ali Tekataş. Eski Elazığ valisi Murat Zorluoğlu tarafından önce Van’a sonra Trabzon’a davet edildi. Bu şehirlerde icraatlarıyla adından söz ettirdi. Trabzon, siyasi anlamda çok tutucu bir şehir. Ama Ali Bey, burada yaptıklarıyla şehre kendisini kabul ettirdi. Bizim Elazığlılar, Elazığ dışında başarılı olanları, isim yapanları çok tutar, bu açıdan şehirde adı etrafında olumlu bir hava oluşmuş durumda. Yerel yönetimlerin para kaynağı sayılabilecek İller Bankası’nda bölge müdürlüğü yaptı. Bu süreçte kurduğu ilişkiler ve hizmetleri halen takdirle anılıyor.

Belediyecilik açısından kariyeri, mevcut başkan ve diğer aday adaylarına göre kıyas kabul etmez durumda. Bizim Elazığ’ın teknokrat bir başkana ihtiyacı olduğunu düşündüğümden açık açık söyleyeyim mevcut adaylar içinde Elazığ’a en faydalı olacak aday adayı olarak kendisini görüyorum. Çünkü şehir her geçen gün kan kaybediyor. Bir emekliler cennetine dönüşmüş durumdayız. Ali

Bey, bu açıdan bu olumsuz gidişata dur diyecek, çalışmaları ile şehrin önünü açacak, şehre bir vizyon kazandıracak müktesebata sahip.

Diğer şehirlerde durum nasıl bilmem ama AK Parti Elazığ’da aday belirlerken daha çok bireysel ilişkilere öncelik veriyor. Ankara’da adamı güçlü olan, gelip istediği yere aday olabiliyor. 

Bu duruma bu şehirde yaşayan, şehrin derdiyle dertlenenlerin itiraz etmemesi mümkün değil. Çünkü bu şehir bizim her şeyimiz!.. Evimiz, işimiz ama her şeyden önemlisi çocuklarımız bu şehirde.

Bu şehrin kimin tarafından yönetileceği böyle keyfi bir şekilde belirlenmemeli. Liyakatin ve vizyonun  aday belirlemede ön planda olmasını beklemek en doğal hakkımız.

Yazarın Diğer Yazıları