Cahit Zirgüleli

GELDİ GELMEKTE OLAN!

Cahit Zirgüleli

Takke düştü kel göründü

Emeklinin fendi iktidarı yendi.

Piro yapamadı ama Özgür fişi çekti. 

Bu seçim sonuçlarını yukarıdaki sloganlarla değerlendirmek mümkün. Tam 22 yıllık AK Parti iktidarı sona mı geldi? Yoksa bu seçimde de 1989 yerel seçimlerinde olduğu gibi geçici olarak sol bir parti Türkiye’nin birinci partisi oldu? Bu sorulara verilecek cevaplar bugünden bakınca çok kolay görünmüyor. 

Görünen o ki mevcut ekonomik şartlarda halkın öfkesi şimdilik doğal olarak iktidara yöneldi ve bu sonuç ortaya çıktı. İlerleyen dönemde bugün seçimi kazanan muhalefet de bu öfkeden nasibini alır mı onu da zamana bırakmak gerekiyor. 

Başta X aleminde olmak üzere pek çok sosyal medya mecrasında zafer çığlıkları atılmakta, seçim sonuçları toplumsal bir devrim, tek adam diktasına soylu bir başkaldırış olarak değerlendirilmekte. 22 yıllık AK Parti iktidarının Türkiye’yi nereden alıp nereye getirdiğini, eski Türkiye’nin ne demek olduğunu bugünkü nesle anlatmak pek kolay değil. İnsan bir şeyi yaşamayınca onu tahayyül etmekte zorlanıyor. 
Doğanın kanunu: Her şey doğar, büyür ve nihayetinde ömrünü tamamlayıp ölür. Bu doğa kanunundan bugünkü iktidarın beri olduğunu düşünmek abes. Dolayısıyla bundan sonraki süreçte acaba AK Parti hızla ölüme doğru mu yürüyecek, yoksa anka kuşu gibi kendi küllerinden yeniden mi doğacak. Bunu da zaman gösterecek. Ancak mevcut sosyokültürel ortamda Ak Parti’nin bunu başarması pek mümkün görünmüyor. 

Çünkü ne yazık ki Ak Parti, iktidarın nimetlerini toplumsal tepkilerin kolaylıkla dile getirilebileceği kanalları tıkamak yönünde kullandı. Mevcut ana akım medya tek tipleşti. Bu tek tipleşme aslında Ak Parti’nin iktidara gelişindeki ana argüman idi. Ak parti 22 yıl önce neye karşı idiyse ilginç bir şekilde bu süreçte karşı çıktıklarının güçlü bir savunucusu haline dönüştü. Bu seçim sonuçlarını biraz da bu açıdan değerlendirmek gerekiyor. 

Bu derin tahlilleri daha sonra yapmak üzere bir kenara not ettikten sonra gelelim tekrar bugüne. Ak Parti’yi emekliler ve gençler yendi.
Daha düne kadar Ak Parti’ye söz söyleyeni neredeyse linç edecek olan, gençleri ceplerindeki telefonlarla suçlayan emekliler, bugün ekonomik koşullar nedeniyle Ak Parti’ye ateş püskürüyor. 

Gençler en başından beri Ak Parti’ye mesafeli. Evet, Ak Parti ana akım medyayı ele geçirdi ama bugünün gençleri ana akım medyadan değil alternatif ve görece olarak özgür sosyal medyadan besleniyor. Ak partinin önerdiği yaşama biçiminin laik seküler yaşama biçimin karşısında bırakın varolması direnmesi bile mümkün değil. 

O yüzden bence geçen seçimin “Geliyor gelmekte olan!.”  sloganı, bu seçimde “Geldi gelmekte olan!..” şeklinde tecelli etti. Vatana millete hayırlı uğurlu olsun!..

Yazarın Diğer Yazıları